Lactose-intolerantie komt vaker voor dan mensen denken. Ongeveer 10 tot 20% van de bevolking in de BENELUX is namelijk lactose-intolerant. Maar wat houdt dit precies in? Wat zijn de symptomen van lactose-intolerantie? Wanneer weet je of je lactose-intolerant bent? Allereerst is het goed om te weten dat intolerantie betekent dat een specifieke stof niet goed wordt verdragen door het lichaam. Lactose-intolerantie betekent dat je lichaam een ongewone reactie geeft op voeding waar melksuiker (lactose) in verwerkt zit. Denk hierbij aan producten als melk en yoghurt.
Wat vaak voorkomt is dat lactose-intolerantie wordt verward met koemelkallergie. Bij lactose-intolerantie kan de melksuiker genaamd lactose, niet of moeilijk verteerd worden. Heeft iemand koemelkallergie, dan is diegene allergisch voor een eiwit die afkomstig is van koemelk. Koemelkallergie komt vooral veel voor bij baby’s, omdat hun darmen nog niet volledig zijn ontwikkeld en zij de koemelk dus nog niet goed kunnen verdragen.
Lactose-intolerantie en de symptomen
Voor meer informatie over de symptomen van lactose-intolerantie kunt u terecht op de website van:
• Maag Lever Darm Stichting
• Het Voedingscentrum
• Het allergieplatform
De meest voorkomende klachten bij lactose-tolerantie zijn:
- Opgeblazen gevoel
- Winderigheid
- Diarree
- Maag-darm krampen
Het hebben van lactose-intolerantie is erfelijk bepaald. Komt het veel voor in je familie, dan is de kans groot dat jij het ook kan ontwikkelen of hebben.
Om erachter te komen of je lactose-intolerant bent, kan je verschillende testen doen.
De meest gebruikte test is de ‘eliminatie-provocatie test’. Hierbij worden lactose-bevattende producten voor een bepaalde tijd, niet genuttigd. Dit wordt de ‘eliminatie’ genoemd. Na deze periode is het de bedoeling dat er een bepaalde hoeveelheid lactose wordt toegevoegd aan dit ‘’dieet’’. Wanneer men hier dan weer op reageert, wordt de diagnose ‘lactose-intolerantie’ gesteld. Deze test voer je veelal uit in overleg met een diëtist.
Andere, minder gebruikte test is, een waterstof-ademtest. Hierbij wordt waterstof in de uitgeademde lucht gemeten. Dit wordt zowel gedaan voordat een suikeroplossing met lactose is gedronken als nadat deze suikeroplossing is gedronken (3 uur erna). Deze lactose-intolerantie test wordt op deze manier gehouden om na te gaan of de darm de lactose goed kan verteren, of niet. De waterstof-ademtest wordt uitgevoerd in het ziekenhuis, dit onder begeleiding van een specialist.
Een moderne test is de zgn. lactase genotypering. Bij een lactase genotypering test wordt er bloed afgenomen. Vervolgens wordt er gekeken naar jouw DNA. Er wordt getest of de code voor het enzym dat lactose afbreekt ontbreekt of juist niet. Dit enzym heet lactase. Wanneer de code ontbreekt, is het waarschijnlijk dat je het enzym ontbreekt. Hierdoor kun je lactose niet goed afbreken. Dit onderzoek is betrouwbaarder en gemakkelijker uit te voeren dan de nauwelijks meer gebruikte lactose tolerantie test (LTT)
Lactose-intolerantie – wat kun je er aan doen?
Wanneer je lactose-intolerant bent, kan het vermijden van lactose-bevattende producten soms lastig zijn. In de zomer wil je natuurlijk ook wel eens kunnen genieten van een lekker ijsje of ’s ochtends kan een cappuccino bijdragen aan een goed begin van de dag. Voor iedereen die lactose-intolerant is, maar toch een keer van lactose-bevattende producten wil kunnen genieten, is Kerutabs een goede aanvulling op de voeding. Kerutabs bevat het natuurlijke enzym lactase. Met de lactase wordt de melksuiker goed verteerbaar en wordt de vertering van lactose in melk en melk bevattende producten ondersteund. Je kunt Kerutabs kopen bij verschillende verkooppunten, zoals bij je apotheek, onze webshop maar ook online.
Heb je een vraag over Kerutabs? Neem dan gerust contact met ons op.