“Waar zit lactose in?” is de eerste vraag die door mensen met lactose-intolerantie wordt gesteld. Wat allereerst goed is om te weten, is dat alle melkproducten lactose bevatten. Dit geldt dus ook voor geitenmelk en schapenmelk. Daarnaast vind je de melksuiker lactose ook in melkpoeder. Dit wordt aan veel producten, zoals kant-en-klare producten toegevoegd. Bij de producten waar melkpoeders aan zijn toegevoegd, weten veel mensen niet dat dit een lactose-bevattend product is. Dit omdat het product in de eerste instantie niet wordt gezien als zuivelproduct. Wanneer je lactose-intolerant bent, is het raadzaam om altijd de ingrediënten op de achterkant van een product goed door te nemen. Mocht je toch eens iets van deze producten willen nuttigen dan zijn de Kerutabs lactase tabletten een goede aanvulling.

Waar zit de melksuiker genaamd lactose in?

Om een specifieker antwoord te geven op de vraag “Waar zit lactose in?”, vind je hieronder een lijstje van specifieke producten waar de melksuiker lactose in zit verwerkt. Voor een aantal producten is het voor de hand liggend dat lactose verwerkt zit in deze voedingsmiddelen. Vanzelfsprekend zit lactose in melk, karnemelk en chocolademelk verwerkt. Melksuiker bevindt zich in melk van zoogdieren. Hierbij gaat het dus over geitenmelk, schapenmelk, paardenmelk en ezelinnenmelk. Daarnaast zit lactose ook verwerkt in de volgende producten:

  • Yoghurt, vla, pudding, kwark, kefir, mousse, bavarois, chocolade
  • Milkshakes, ijs bereid met melk of room, slagroom, zure room, crème fraiche
  • Gebonden soepen en sauzen
  • Geiten- en schapenkaas, smeltkaas, smeerkaas, cottage cheese, hüttenkäse

Wat goed om te weten is dat Nederlandse (harde) kaas, vrij is van lactose. Hier kan je dus lekker van smullen wanneer je lactose-intolerant bent!

Waar zit verborgen lactose in?

De vraag “Waar zit lactose in?” wordt vaak gesteld, omdat er ook sprake is van verborgen lactose. Zoals eerder is vermeld, komt lactose ook voor in melkpoeder. Melkpoeder zit verwerkt in producten die op het eerste gezicht op geen melkproducten lijken. Denk bijvoorbeeld aan kant-en-klare producten of producten die langer houdbaar zijn. Op verpakkingen staat dit vaak vermeld als weipoeder of droge melkbestanddelen. Fruitzuiveldranken bevatten ook lactose, evenals brood, koffiekoeken en hotdogs. Maaltijdvervangers, bakmixen, energydranken en pizza’s bevatten ook verborgen lactose.

Specifieke vragen over producten waar lactose in verwerkt zit? Neem dan contact met ons op.

Geniet weer volop van melk(producten)!

Ontdek waar onze producten te koop zijn, of stel ons een vraag