Een lactose-intolerantie test kan niet binnen 10 tellen gedaan worden. Vaak is het zo dat je voor een lactose-intolerantie test zelfs één of meerdere bezoekjes aan de dokter moet brengen. Er zijn een aantal manieren om je lactose-intolerantie te testen. Het is raadzaam om na het lezen van deze informatie, alsnog naar de mogelijkheden te vragen bij je arts of diëtist. Dit omdat ieder lichaam verschilt en anders reageert op bepaalde stoffen.

Lactose-intolerantie test bij de huisarts

Een lactose-intolerantie test die veel wordt afgenomen is een waterstof-ademtest. Hierbij wordt waterstof in de uitgeademde lucht gemeten. Dit wordt zowel gedaan voordat een suikeroplossing met lactose is gedronken als nadat deze suikeroplossing is gedronken (3 uur erna). Deze lactose-intolerantie test wordt op deze manier gehouden om na te gaan of de darm de lactose goed kan verteren, of niet. De waterstof-ademtest wordt uitgevoerd in het ziekenhuis, dit onder begeleiding van een specialist.

Een tweede manier om lactose-intolerantie te testen, is met de lactose tolerantie test. Hierbij wordt er lactose toegediend en op specifieke momenten gecheckt of de lactose zich nog in het bloed bevindt. Dit omdat lactose niet wordt verteerd wanneer iemand lactose-intolerant is.

Een derde test die veel wordt gedaan is de eliminatie-provocatie test. Hierbij worden lactose-bevattende producten voor een bepaalde tijd, niet genuttigd. Dit wordt de ‘eliminatie’ genoemd. Na deze periode is het de bedoeling dat er een bepaalde hoeveelheid lactose wordt toegevoegd aan dit ‘’dieet’’. Wanneer men hier dan weer op reageert, wordt de diagnose ‘lactose-intolerantie’ gesteld.

Lactose-intolerantie test en de gevolgen

Wordt er tijdens de lactose-intolerantie test, lactose-intolerantie gediagnostiseerd, dan betekent dit dat je waarschijnlijk een lactosevrij dieet moet gaan volgen. Soms kan dit lastig zijn, aangezien lactose in veel producten verwerkt zit. Om af en toe toch te kunnen genieten van producten die lactose bevatten, kunnen de lactase bevattende tabletten van Kerutabs helpen. Lees meer informatie over onze lactase tabletten!

Geniet weer volop van melk(producten)!

Ontdek waar onze producten te koop zijn, of stel ons een vraag