Een koemelkallergie, ook wel koemelkeiwitallergie genoemd, wordt vaak verward met een lactose-intolerantie. Hierom is het goed om te weten wat een koemelkeiwitallergie is, welke voedingsmiddelen je bij een koemelkallergie het beste kan vermijden en wat je verder kunt doen. Ook is het handig om te weten in welke leeftijdsgroep deze allergie voornamelijk voorkomt. Zijn dit volwassenen of vooral kinderen? En wat zijn de symptomen van een koemelkallergie? Alle antwoorden op de veelgestelde vragen omtrent deze overgevoeligheid, lees je bij Kerutabs.

Wat is een koemelkallergie?

Koemelkallergie of een koemelkeiwitallergie houdt in dat je lichaam het eiwit uit koemelk niet kan verdragen. Een allergische reactie op het eiwit ontstaat wanneer je producten eet of drinkt die bestaan uit koemelk.

Een koemelkeiwitallergie komt voornamelijk voor bij baby’s. Dit omdat het immuunsysteem bij een pasgeboren baby nog niet volledig is ontwikkeld. Hoe lang een koemelkallergie aanhoudt, kan per persoon verschillen. Het ene kind verdraagt koemelk na een aantal maanden weer, maar over het algemeen is deze zuivel allergie op vijfjarige leeftijd weer verdwenen. Bij volwassenen komt een koemelkeiwitallergie minder vaak voor. Nog geen 1% van de volwassenen is allergisch voor koemelk.

De verschillen tussen een koemelkallergie, lactose-intolerantie en een zuivel allergie

Bij een koemelkeiwitallergie is er sprake van een overgevoeligheid op het eiwit uit koemelk. Hierbij spreekt men ook wel van een zuivel allergie. De zuivel allergie symptomen zijn dus gelijk aan de verschijnselen die komen kijken bij een koemelkeiwitallergie. Bij lactose-intolerantie (in de volksmond soms ook wel ten onrechte lactose allergie genoemd) ontstaat een reactie op de melksuiker die zich bevindt in melkproducten. Ben je allergisch voor koemelk, dan is dit niet hetzelfde als een lactose-intolerantie. Geeft je lichaam een allergische reactie af bij koemelk, dan ben je overgevoelig voor koemelkeiwit. Ben je intolerant voor lactose? Dan ben je overgevoelig voor de melksuiker.

Voor meer informatie over symptomen van lactose-intolerantie kun je de websites raadplegen van:
Maag Lever Darm Stichting
Het Voedingscentrum
Het allergieplatform

In geval van lactose-intolerantie kan Kerutabs ondersteunen. Deze lactase bevattende tabletten helpen dat de lactose verteerd kan worden in het lichaam. Allergisch voor koemelk? Dan wordt het gebruik van Kerutabs afgeraden. Heb je vragen over het gebruik van onze lactase tabletten? Bekijk dan onze pagina met veelgestelde vragen of neem contact met ons op.

Geniet weer volop van melk(producten)!

Ontdek waar onze producten te koop zijn, of stel ons een vraag