Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen over lactose-intolerantie en lactase tabletten

Wij beantwoorden graag al je vragen omtrent lactose-intolerantie en het gebruik van onze Kerutabs (lactase bevattende tabletten).

Over lactose intolerantie

Ben je benieuwd of je lactose-intolerant bent, of hoe je deze intolerantie kunt laten testen? Klik dan op lactose-intolerantie test.

Lactose-intolerantie wordt vaak verward met koemelkallergie. Om dit verschil te verduidelijken, wordt op de speciale pagina over koemelkallergie alle belangrijke informatie toegelicht.

Waar zit lactose in?

Wanneer je jezelf afvraagt in welke producten lactose precies te vinden is, kan het handig zijn om de de pagina “waar zit lactose in” eens door te nemen. Op deze pagina vind je meer informatie over de specifieke producten die lactose bevatten.

Benieuwd naar hoe je een lactosevrij dieet houdt? Op de pagina over het lactose-intolerantie dieet, lees je meer over de producten die bij een lactosevrij dieet wel en niet genuttigd kunnen worden.

Vandaag de dag zijn lactosevrije producten bijna overal verkrijgbaar. Benieuwd naar welke specifieke producten lactosevrij zijn? Meer informatie over lactosevrij eten met bijvoorbeeld lactosevrije kaas of yoghurt, vind je op de pagina met lactosevrije producten.

Yoghurt en andere zure melkproducten bevatten bacteriën die het enzym lactase produceren. Hierdoor is een gedeelte van de lactose uit de yoghurt al ‘verteerd’ en is het lactose gehalte iets lager dan in melk. Zure melkproducten bevatten dus minder lactose.

Nee, de Nederlandse (harde) kaas bevat géén lactose en kun je dus eten als je last hebt van lactose-intolerantie.

Veel fabrikanten gebruiken melk, melkpoeder of melkbestanddelen uit melk in hun producten. Lactose die op deze manier in een product terecht komt noemt men ‘verborgen lactose’. Op de verpakking staat dit vermeld in de ingrediëntenlijst, vaak aangeduid als weipoeder of droge melkbestanddelen. Producten waar verborgen lactose in voorkomt, zijn bijvoorbeeld kant-en-klare soepen en sauzen.

Over Kerutabs

Op de verpakking van Kerutabs staat informatie vermeld over dosering en gebruik. Wil je toch nog wat meer achterliggende informatie over het gebruik van Kerutabs lezen dan kun je dat vinden op deze website of download de brochure voor meer informatie. Online hebben wij deze brochure beschikbaar gesteld. De Kerutabs informatiebrochure geeft meer informatie over de lactase bevattende tabletten, dosering en gebruik en bevat een handig schema waarin je kunt noteren hoeveel tabletten je meestal gebruikt voor verschillende voedingsmiddelen. De Kerutabs informatiebrochure is op dit moment beschikbaar in de talen Frans en Nederlands.

Kerutabs kan bij alle lactose-bevattende producten gebruikt worden, zoals: karnemelk, yoghurtdranken, fruitzuiveldranken en andere zure zuivelproducten; vla, pudding, kwark, kefir, mousse, bavarois; milkshake, ijs bereid met melk of room, (slag)room, zure room en crème fraiche;
geiten- en schapenkaas, smeltkaas, smeerkaas, cottage cheese, hüttenkäse; gebonden soepen en sauzen; chocolade, koekjes, taart en gebak.

De lactase in de tabletten wordt afgebroken in het maag-darmkanaal en is daardoor een beperkte tijd werkzaam. Als je dus op verschillende momenten lactose bevattende producten eet of drinkt, moet je dus iedere keer opnieuw tabletten met lactase innemen.

Het beste effect heeft het als het lactose bevattende product en de Kerutabs gelijk in het maag-darmkanaal aankomen. Je kunt dan ook Kerutabs het beste vlak voor of tijdens de maaltijd gebruiken.

Aangezien de hoeveelheid lactose, die per maaltijd wordt ingenomen, sterk kan variëren en de mate van lactose-intolerantie per persoon kan wisselen, is hiervoor geen algemeen geldend advies te geven. Op basis van persoonlijke ervaring kan het aantal tabletten per inname vastgesteld worden. Dit kan variëren van 1 tot meerdere (maximaal 3) tabletten per lactose-bevattende maaltijd of product.

Het gebruik van Kerutabs is niet leeftijdsgebonden. Kerutabs kan worden gebruikt door kinderen bij wie lactose-intolerantie is vastgesteld en ook zelf de tabletten kunnen innemen. Kinderen mogen de tablet zo nodig wel kapot kauwen in de mond voordat ze deze doorslikken.

In principe wel. Kerutabs bevat het natuurlijke enzym lactase en mag regelmatig gebruikt worden.

Nee, het te veel aan lactase wordt in de darmen afgebroken.

In het geval van galactosemie kun je geen gebruik maken van Kerutabs, omdat lactose wordt omgezet in o.a. galactose. Als je Diabetes hebt, raadpleeg dan je arts voordat je Kerutabs gaat gebruiken.

Ja, voor zover bekend kan Kerutabs gebruikt worden tijdens de zwangerschap.

Kerutabs komt niet in de borstvoeding terecht. Maar hou er wel rekening mee dat jouw borstvoeding zelf ook lactose bevat. Ben jij of jouw partner vanaf de geboorte lactose-intolerant? Hou er dan rekening mee dat jouw baby deze eigenschap geërfd kan hebben.

Ja, er zijn geen interacties bekend met geneesmiddelen en deze zijn ook niet te verwachten op basis van de werkzame bestanddelen in Kerutabs.

Bestelling via de Kerutabs webshop?

Voor alle vragen rondom je Kerutabs bestelling kun je contact opnemen met MSA BV via +31(0) 33 25 88 690 of bestellingen@msabv.nl

Wij doen zorgvuldig ons best de bestelling zo spoedig mogelijk bij u af te leveren. Bestellingen die op werkdagen vóór 16:00 uur worden gedaan, proberen wij dezelfde dag nog te verzenden. Niet altijd lukt het ons echter om dit na te komen, soms zijn producten niet voorradig en dan kan de levering van uw bestelling iets langer duren.

Bij bestellingen boven € 30 betaal je geen verzendkosten. Bij bestellingen onder € 30 zijn de verzendkosten voor Nederland maximaal € 3,70.

Voor België is dit maximaal € 8,40.

De leveringen van Kerutabs bestellingen verlopen via de postbode of pakketbezorger van PostNL.

Geniet weer volop van melk(producten)!

Ontdek waar onze producten te koop zijn, of stel ons een vraag